torsdag 14 oktober 2010

Att gå över tiden som jag!Det går inte att säga exakt vilken dag barnet ska födas. Förlossningen brukar starta ungefär 280 dagar, eller 40 veckor, efter den senaste menstruationen. I samband med ultraljudsundersökningen får du besked om beräknad förlossningsdag.

Även om du försöker att inte fokusera alltför mycket på det beräknade förlossningsdatumet är det lätt att bli besviken och frustrerad när datumet passerat. Plötsligt ter sig två, tre dagar som en evighet och varje litet molande i magen kan få dig att tro att det är dags. För en del blir det i stället en välkommen paus då man kan ta det lugnt, läsa på och förbereda sig inför förlossningen och det nya livet.

Hur länge kan man gå över tiden?

De flesta kvinnor går över sitt beräknade datum. Många är gravida i 41 veckor, en del till och med lite längre. Din barnmorska bokar tid för igångsättning till den dag då du är i vecka 42+0.

Fördelar med att gå över tiden

Det finns flera fördelar med att invänta en spontan förlossningsstart även om du går över tiden och det känns tungt. Din kropp hinner förbereda sig på förlossningen, livmodertappen kan bli mjukare och börja öppna sig och hormonet relaxin mjukar upp dina bäckenfogar ytterligare. Att föda när kroppen sätter i gång av sig själv är alltid bäst så länge du mår bra och det inte finns några komplikationer.

Äta, vila och sova

Fokusera på dina basbehov i slutet av graviditeten. Passa på att vila och sova så mycket du kan. Unna dig att vara lite lat och göra det du tycker om. Förlossningen kan starta vilken timme på dygnet som helst. Har du sovit dåligt en natt, se till att sova på dagen. Det är viktigare att sova när du kan än att hålla en viss dygnsrytm. Detsamma gäller när barnet är fött.
Maten är viktig under hela graviditeten. Mot slutet av graviditeten kan det vara svårt att äta eftersom barnet trycker på magsäcken. Försök att äta lite och ofta och ät det du tycker om. Ett bra tips är att frysa in rester från middagar. Färdiga portioner att värma i mikron är ovärderliga när barnet kommit och du sitter och ammar.

Fråga om råd

Om du undrar över något kan du dygnet runt fråga en sjuksköterska via internet och få ett personligt svar inom två timmar genom att logga in på Vårdguidens e-tjänst Mina vårdkontakter.
Du kan även dygnet runt prata med en sjuksköterska och få råd, ring Vårdguiden på telefon 08-320 100. De som svarar kan även tala om vilken vårdcentral du är listad på.

På andra språk

  • För råd på arabiska, ring 08-528 528 38.
  • För råd på bosniska, kroatiska eller serbiska, ring 08-528 528 96.

Sök vård

Din barnmorska vet hur länge du gått över tiden och när en eventuell igångsättning måste ske.
Tung mage

En trött jag.. 14/10-2010

1 kommentar:

  1. Jag gick över 15 dagar med Linus... Vet precis hur det känns att vänta och vänta! Håll ut gumman, snaaart är han ute och eran för resten av livet. Kram

    SvaraRadera